Antwoorden en Inzichten

Vanuit Nederland 0909 - 0890 (1.00 p/m)
Vanuit België Alleen via credits

Voor u beschikbaar

Momenteel in gesprek

Dromen en de betekenis

Iedereen droomt maar niet iedereen is zich altijd bewust van zijn of haar dromen. Een stukje bewustwording zorgt wel vaak voor meer interesse in een droom en de betekenis ervan. Een droom is eigenlijk een verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die samenkomen als u slaapt. Dromen gaan vaak over de dingen die u bezighouden en worden gevormd door verwachtingen die u schept. Dit draagt er aan bij dat dromen zo echt aanvoelen en u echt kunnen raken. U slaapt gedurende de nacht in verschillende fasen en deze zijn allemaal uniek. Een daarvan is de remslaap, ook wel de droomslaap genoemd.

Remslaap is droomslaap

Elke nacht doorloopt u een aantal verschillende slaapfasen. De eerste slaapfase duurt gemiddeld maar drie tot vijf minuten en is een overgangsfase tussen de waak- en slaaptoestand. U herkent het vast, u voelt een schok en heeft bijvoorbeeld het gevoel dat u valt. Dit is een slaapstuip welke in deze eerste slaapfase naar voren kan komen. In het tweede slaapstadium slaapt u dieper om vervolgens in een heel diepe slaap terecht te komen, fase drie en vier worden hierbij veelal samengenomen. Na fase vier komt u in het stadium van de remslaap. Dromen komen vooral naar voren tijdens de remslaap, daarom ook wel droomslaap genoemd. Over het algemeen duren de dromen tussen de 5 en 10 minuten. Naarmate de nacht vordert duren de remslaap fasen steeds langer. Ieder persoon droomt, ook indien u het zich niet kunt herinneren. Elke nacht wordt er ongeveer anderhalf tot twee uur lang gedroomd, zo'n vijf tot zeven dromen per nacht.

Betekenis van dromen

Vragen als 'wat is een droom?' en 'waar dient deze voor?', vragen over een droom en de betekenis van de droom, komen veel naar voren. Een aantal van onze paragnosten kan u hier meer duidelijkheid over geven. Uit onderzoek blijkt dat dromen veelal een verwerkingsmoment van de dag zijn, er wordt vaak gedroomd over belevenissen van de dag op een simpele en eenduidige manier. De gebeurtenissen komen als in een soort film voorbij. In een droom komt er steeds één ding voorbij waarop u uw aandacht richt, het denken in een droom kan namelijk niet ingewikkelder zijn dan dat. De hersenen werken 's nachts op een andere manier, waardoor het heel voor de hand liggend zou zijn om tijdens uw dromen de beste ideeën op te doen. Verleden en heden komen samen in een droom waardoor u verbanden zou kunnen leggen die u overdag nooit zou bedenken. Tijdens een droom valt een afstand vaak weg, kunnen personen veranderen in andere personen en is het zelfs mogelijk om te vliegen.

Elke droom bevat een verhaallijn. Elke handeling die in een droom naar voren komt kost even veel tijd als overdag. Wel vervagen afstanden, waardoor er snelheid ontstaat in een droom wat het gevoel geeft dat een droom in een flits voorbijvliegt.

Lucide dromen

Het kan voorkomen dat u tijdens de droomslaap, oftewel remslaap, weet dat u aan het dromen bent. Dit wordt ook een lucide droom genoemd. Lucide dromen zijn dus eigenlijk dromen waarin u weet dat u aan het dromen bent. U heeft het besef dat u in bed ligt te slapen maar dat alles om u heen een droom is. En toch droomt u verder. Een lucide droom voelt als levensecht, eigenlijk alsof u wakker bent en u door uw droom wandelt. Lucide dromen is simpel gezegd het dromen met droombewustzijn, dus eigenlijk bent u zich er dan van bewust dat u droomt terwijl u aan het dromen bent.

Wilt u ook meer weten over uw dromen en de betekenis daarvan? Plan direct een consult in.

© 2024 Antwoorden en Inzichten · Powered by Systematix Solutions · Agent login