Antwoorden en Inzichten

Vanuit Nederland 0909 - 0890 (1.00 p/m)
Vanuit België Alleen via credits

Voor u beschikbaar

Momenteel in gesprek

Narcisme in de liefde

Het begrip narcisme is voor veel mensen nog vaag en lastig te herkennen. Narcisme is te onderscheiden in verschillende kenmerken. Kenmerkend is dat mensen die narcistisch zijn twee gezichten hebben. Dit kan erg verwarrend zijn voor u als partner of voor uw gezinssituatie. Misschien herkent u dit verschijnsel vanuit een relatie waarin u zich bevindt of die u heeft gehad.

Hoe ziet narcisme eruit in uw partner?


Soms kan het lastig zijn om zeker te zijn als u te maken heeft met een partner met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Een narcist probeert op diverse manieren te misleiden. Dit kan bijvoorbeeld door te manipuleren of intimideren. Soms wordt er geweld ingezet, dit kan verbaal geweld zijn maar gebeurt ook op emotioneel gebied. Een aantal kenmerken die horen bij een narcistische partner zijn:
  • Uw partner wil vaak de baas zijn in de relatie;
  • U kunt het gevoel hebben dat er iets niet klopt aan uw partner;
  • Uw partner heeft moeite met het inleven in situaties die van invloed zijn op u;
  • Uw partner voelt zich nauwelijks verantwoordelijk;
  • Uw partner komt harteloos over en beschouwt zichzelf als heel speciaal.
Deze kenmerken zijn bij de ene persoon heel extreem, terwijl het bij een ander bijna niet opvalt. Niet iedereen ervaart dezelfde kenmerken dit verschilt per persoon.

Samenleven met een narcistische partner


Omgaan met een narcistische partner is een uitdaging maar niet onmogelijk. Het is belangrijk om u af te vragen in hoeverre uw partner narcistisch is. Uw veiligheid staat natuurlijk voorop en dit moet u nooit uit het oog verliezen. Wij geven een aantal tips om toch samen te kunnen leven met een narcistische partner, zonder dat u zichzelf uit het oog verliest:

Geef concrete grenzen aan

Het is belangrijk om te bepalen hoeveel u bereid bent te 'geven' in de relatie met uw partner. Door deze grenzen aan te geven is het ook makkelijker om bij uw beslissing te blijven. Het is normaal om niet overal aan toe te geven, u mag 'nee' zeggen. Wees bewust dat u zich niet schuldig hoeft te voelen of emotioneel laat chanteren wanneer u 'nee' zegt.

Ga niet mee in het denkpatroon

Een narcist doet alles om een doel te bereiken, hierdoor worden er vaak spelletjes gespeeld om u bijvoorbeeld uit te lokken. Ga niet mee in het denkpatroon van uw partner en speel het spel niet mee. Verlies nooit uw eigen normen en waarden uit het oog.

Wilt u meer weten over narcisme in de liefde of heeft u een narcistische partner en wilt u uw ervaringen delen? U kunt uw vraag zowel telefonisch als per email aan onze consultants stellen. Ook kunt u een consult plannen.

© 2024 Antwoorden en Inzichten · Powered by Systematix Solutions · Agent login