Antwoorden en Inzichten

Vanuit Nederland 0909 - 0890 (1.00 p/m)
Vanuit België Alleen via credits

Voor u beschikbaar

Momenteel in gesprek

Bindingsangst en verlatingsangst

Sommige mensen krijgen het heel benauwd van het idee om een relatie aan te gaan. Bindingsangst of verlatingsangst maakt het voor velen lastig om een relatie aan te gaan. De oorzaak van bindingsangst is de angst om verlies mee te maken. Verlies kan in dit geval met meerdere factoren te maken hebben. Angst om uzelf te verliezen, vrijheid te verliezen en het contact met vrienden en familie. Maar vooral de angst voor afwijzing en het verlies van de geliefde zijn de grootste factoren bij bindingsangst.

Bindingsangst


Mensen met bindingsangst verlangen diep van binnen naar een relatie en liefde, maar houden afstand omdat ze bang zijn. Deze angst kan vroeger zijn ontstaan. Het is mogelijk dat iemand zich als kind afgewezen voelde en niet de aandacht en liefde kreeg waar hij behoefte aan had. Maar bindingsangst kan ook ontstaan door een misgelopen oude relatie waardoor diegene nu een deuk heeft opgelopen.

Kenmerken van bindingsangst
 • U bent al lang alleen en doet geen moeite om iemand tegen te komen;
 • U date wel, maar komt nooit tot een serieuze relatie;
 • U krijgt een benauwd gevoel bij het idee van een relatie;
 • U houdt altijd afstand als u iemand ontmoet;
 • U denkt liever niet aan de toekomst;
 • U bent liever bij familie en vrienden dan bij uw partner;
 • U vindt het lastig om intiem te worden.

Verlatingsangst


Verlatingsangst is de angst om verlaten te worden door de mensen waar u van houdt. Deze vorm van angst is vooral bekend bij kinderen, maar komt ook voor bij volwassenen. In volwassen relaties zorgt verlatingsangst vaak voor problemen in de relatie, omdat mensen met deze angst veel aandacht en bevestiging van hun partner vragen. Verlatingsangst ontstaat door een onveilige hechting, wat vaak al op jonge leeftijd wordt ontwikkelt.

Kenmerken van verlatingsangst
 • U zoekt altijd bevestiging van uw partner;
 • U wilt altijd aandacht van uw partner;
 • U bent vaak onzeker;
 • U wilt niet alleen zijn;
 • U wordt ongelukkig als u geen reactie of bevestiging krijgt.

Hoe komt u van de angst af?


Bindingsangst en verlatingsangst zijn angsten die u niet uw hele leven bij u hoeft te dragen. Het is mogelijk om van de angst af te komen en een gezonde en liefdevolle relatie aan te gaan. Wanneer u bindingsangst of verlatingsangst bij uzelf herkent en erkent heeft u de eerste stap al gezet. Praat over uw angst, doorbreek het patroon en gun uzelf de tijd om de angst te overwinnen. Pak negatieve gedachten aan en vergroot uw zelfvertrouwen. Daarnaast is communicatie en praten binnen de relatie erg belangrijk. Om over uw angst heen te komen kunt u hulp zoeken bij een coach of een van onze paragnosten en consulenten. Zij helpen u bij het overwinnen van uw angst.

Wilt hulp bij uw angst of wilt u weten hoe u om moet gaan met uw partner die deze angsten heeft? Onze paragnosten en consultants helpen u graag verder. U kunt uw vraag zowel telefonisch als per email aan onze consultants stellen. Ook kunt u een consult plannen.

© 2024 Antwoorden en Inzichten · Powered by Systematix Solutions · Agent login